NFT üretmek günümüzde yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Yaygın olarak kullanılan bu terimin ne anlama geldiği ise pek çok kullanıcı tarafından merak edilmektedir. Kısa süre içerisinde büyük bir popülerliğe sahip olan ve sıklıkla adından söz ettiren NFT, kripto dünyasının ilgi odağı haline gelmiştir. NFT ‘in ne anlama geldiği sorusuna ise özetle dijital sertifika cevabı verilebilir. Bilindik token ve coinlerden daha farklı özelliklere sahip olan NFT, özellikle kripto yatırımları ilgi duyanların yeni gözdesi olarak bilinmektedir.
NFT Nedir?
Non-funglibe kelimesinin kısaltmasından oluşan NFT, fiziksel bir varlığı olan koleksiyon parçalarının dijital ortamdaki karşılığını ifade etmek amacıyla kullanılır. Resim, video, ses dosyaları ya da benzeri dijital eserlere sahip olmak için kullanılmakta olan bu sertifika, blok zinciri teknolojisiyle kayıt altına alınır. NFT üretimleri dolar, euro, bitcoin ya da hisse senedi gibi değişebilen varlıkların aksine değiştirilmez, benzersiz ve tek bir varlıktan oluşur.
NFT Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Adından her geçen gün daha fazla söz ettiren NFT üretimi ve bu üretimlerin nasıl ortaya çıktığını da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. NFT’lerin nasıl ve nerede ortaya çıktığına dair farklı görüşler mevcut olsa da, bu üretimlere ilk örnek olarak blok zincirlerinde bulunan renkli madeni paralar gösterilmektedir. 2017 yılında satışa sunulmuş Crypto Punk adlı eser, değiştirilemeyen ilk tokenlerin arasında gelmektedir.
- Advertisement -
NFT Nasıl Üretilir?
NFT üretmek oldukça kafa karıştırıcı ve zorlu bir süreç gibi gelse de bu bir önyargıdır. Dijital bir cüzdana sahip olan bütün kullanıcıların NFT üretmeleri mümkündür. NFT üretimi esnasında herhangi bir dosya kullanılabilmektedir. Bu dosyaların arasında resimler, gifler, kartlar, ses dosyaları, videolar gibi dijital ortama aktarılmış ve dijital ortamda hazırlanmış tüm dosyalar NFT olarak satışa sunulabilir. Bunun yanı sıra NFT için programlar da üretim esnasında kullanılmaktadır.
NFT üretimlerinin diğer kripto paralardan pek çok farklı özelliği bulunmaktadır. bu özellikler sayesinde de her geçen gün daha popüler hale gelen NFT’lerin diğer kripto paralardan farkı şu şekilde özetlenebilir;
- NFT’ler değiştirilemezdir. Herhangi bir NFT üretiminiz satın alındığı takdirde, yalnızca satın alan kişide bulunan benzersiz bir varlık haline gelecektir.
- Blok zinciri teknolojisiyle kayıt altına alınmakta olan bu üretimler özel bir şekilde şifrelenir. Böylelikle kopyalanması mümkün değildir.
Özellikleri sayesinde koleksiyonerler tarafından ilgi çekici hale gelen NFT üretimleri, üreticilerine de pek çok farklı avantaj sağlamaktadır. Bir sanat eserinin satılmasının ardından el değiştirmesi durumunda, eser sahibi bu işlemden herhangi bir gelir elde edemez. Ancak bu durum NFT satımı için geçerli değildir. NFT üretimleri tekrar satın aldıkları takdirde üretici belirli bir oranda komisyon kazanmaktadır. Özellikle pandemi sürecinde büyük bir talep artışı yaşayan NFT üretimleri, her geçen gün daha popüler hale gelmektedir.