Metaverse ve kripto paraların kullanılması yakın gelecekte adından çok daha sık söz ettirebilir. Özellikle kripto paraların kabulü Metaverse’e göre daha çabuk gerçekleşmiş olsa da bu alanda yaşanacak gelişmeler Metaverse evreninin de çok uzak olmayan bir gelecek daha popüler hale geleceğini gösteriyor. Kripto paralar ve Metaverse evreni ise uyumlu çalışma göstermek açısından çok iyi fırsatlar sağlayabilir.
Metaverse Sadece Eğlence mi?
Metaverse’ün kripto paralar ile ilişkisini anlamak için öncelikle Metaverse üzerinde kısaca durmak yararlı olabilir. Metaverse sözlük anlamı olarak “evren-ötesi” anlamına geliyor. Bu anlam ise gerçek dünyanın sanal ortamda inşasına dayanıyor. Bu sanal evren inşası ise hem gerçekliği hem de hayal gücünü yansıtıyor. Örneğin çevrimiçi oynanan bir oyunu göz önüne getirirseniz burada temsil ettiğiniz karakter ile oyun içinde hareket edersiniz. Fakat oyunun kodları yüzünden oyun içinde yapabilecekleriniz sınırlıdır. Metaverse ise bu sınırları ortadan kaldırarak gerçek yaşamdaki eylemlerin sanal dünyaya taşınmasını amaçlıyor.
İlk başta bir eğlence gibi gözükmesine rağmen esasında yakın gelecekte insanların sanal ortamı üç boyutlu gerçekçi bir şekilde yaşamalarını hedeflediği için Metaverse, bir eğlenceden çok daha fazlasını içeriyor. E-mağazalar, işyeri araçları, yatırım araçları, etkinlikler gibi pek çok durum bu evrende gittikçe önemini arttırıyor.
Metaverse ve Kripto Paralar
Metaverse ve kripto paralar da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Fiziksel ve sanal dünyanın bir araya gelmesini içeren bu evren, ticari işlemlere de olanak tanıdığı ve daha kapsamlı tanıyacağı için para kullanımını da gerektiriyor. Evrende yaratılan sanal dünya çeşitli alışveriş veya takas işlemlerine olanak tanıdığı için bunun gerçekleştirilmesi için de kripto paralar devreye giriyor.
- Advertisement -
Ayrıca kripto sisteminin çalışması tıpkı Metaverse’te olduğu gibi blok zinciri teknolojisine dayanıyor. İkisi de merkeziyetsiz yapıda çalışıyor. Metaverse halihazırda gelişim aşamalarında bulunsa da altyapı olarak dayandığı blok zinciri kabul görmüş durumdadır. Blok zinciri basitçe verilerin üçüncü taraflarca ulaşmasını engelleyen ve verilerin de değiştirilmesini engelleyen bir sistemdir. Kripto paraların takip edilemiyor oluşu da blok zincirine dayanıyor olmalarıdır.
Bu durum ise Metaverse’ü blok zincirinde neden olduğunu açıklıyor. Çünkü bu evrende oluşturacağınız sanal haliniz sadece size özgü olacak ve sadece sizin tarafınızdan verilerine erişilebilir olacaktır. Üçüncü tarafların müdahalesi olamayacak şekilde sanal varlığınızı değiştirebilir, taşıyabilir ya da kullanabilirsiniz. Fiziksel ortamın sınırlamalarından kurtulmayı sağlayan bu anlayış evrende gerçekleştirilecek olan ticari işlemler açısından da önem taşıyor.
Metaverse ticaret yapmak için büyük potansiyel vaat ediyor. Günümüzde e-ticaretin geldiği hacim göz önünde tutulursa, sanal kullanıcıların Metaverse evreninde sanal mağazalara girerek alışveriş yapmaları, ürünleri görmeleri ve doğrudan ürünü deneyimlemeleri alıcı ve satıcılar için büyük avantaj içeriyor. Bunun yanında evrende gerçekleştirilecek olan ticari faaliyetlerinin ödemelerinin ise blok zinciri yüzünden kripto paralar ile olması hedefleniyor. Çünkü kripto paralar ile hem güvenli şekilde hem de dijitale aktarma açısından sorunsuz olarak alışveriş yapmak mümkün. Ayrıca Metaverse evreninde sınırlar olmadığı için farklı ülkelere ait mağazalara girmek de söz konusu olabilir. Burada yerel para birimleri geçmeyeceği için ödemelerin yine kripto paralar ile yapılması önemli bir ticaret kolaylığı sağlıyor.
NFT ve Metaverse İlişkisi
Metaverse ve NFT ilişkisi de kripto sistemleri ile önemli bir özellik olarak öne çıkıyor. Bilindiği gibi her NFT eşsizdir ve sadece alan kişi ya da kurumlara bağlıdır. Metaverse evreni için de NFT’ler çok önemli yere sahiptir. Elle tutulamayan ürünleri temsil eden NFT’ler sahipliği blok zincirine kayıt eder. Akıllı sözleşme özelliklerine de sahip olmaları NFT’ler böylece talep edilen şekilde alım satım yapmayı da olanaklı hale getirir. NFT’ler koleksiyon olarak tutulabileceği gibi kendi aralarında takas yapmaya da olanak verdiklerinden tamamen dijital bir evren olan Metaverse’de takas işlemleri için kullanılabilir.
Metaverse Tokenleri
Metaverse için henüz her kripto parayı kullanmak olanaklı değil. Evrende şimdilik Metaverse ile uyumlu olan kripto varlıkları kullanılabiliyor. Bunlara da Metaverse tokenleri ismi veriliyor. Bu token veya coinler NFT’ler başta olmak üzere çeşitli alım satım işlemlerinde kullanılabiliyor. Bu birimler ise;
- MANA
- SAND
- AXS
- ENJ
- CHR
Olarak öne çıkıyor. Bunlar aynı zamanda en popüler Metaverse projeleri olarak da biliniyor. Her projenin ortaya çıkış nedeninde mutlaka Metaverse evrenini geliştirmek ve ticari hacmi arttırmak yer alıyor. İlerleyen dönemlerde ise farklı kripto paraların da entegrasyon ile meta ötesi evreninde kullanılması bekleniyor.
Metaverse İçin Kripto Paraların Önemi
Metaverse için kripto paralar çok büyük önem taşıyor. Kripto paralar, varlıkları bir kullanıcıdan diğerine transfer etmeyi basit, güvenli ve şeffaf hale getiriyor. Özellikle blok zincirine dahil olmaları ve akıllı sözleşmeler ile çalışmaları Metaverse evreniyle de kripto paraları tam uyumlu hale getiriyor.
Bu yüzden de Metaverse üzerinden yapılan işlemlerde kripto paralar kullanılıyor. Fiziki yani gerçek paraların kullanımı evrenin yapısı yüzünden de çok olanaklı görülmüyor. Aynı zamanda kripto paralar evrensel geçerliliğe sahip ve her yerde aynı fiyata sahip olmaları sayesinde de kullanıcılar için büyük avantaj içeriyor. Kripto paralar çok çeşitli olduğu için kişiler uygun gördükleri projelere yatırım yapabiliyor, bu yüzden sadece bir ülkenin para birimine de bağlı kalmıyorlar.
Şimdiye kadar Metaverse evreninden arsa satışları olarak lanse edilen konum satışları kripto paralar üzerinden gerçekleştirildi. Bu yüzden Metaverse evreninde harcama yapmanız gerekiyorsa nakdi parayı evrende kabul gören kripto para birimlerine dönüştürmeniz gerekir. İlerleyen zamanda sanal mağazacılığın çok daha ulaşılabilir ve kolay hale gelmesi ile birlikte platformda kullanılabilecek kripto para birim sayısında da artış olacağı bekleniyor.