Metaverse kavram olarak hayatımıza girmiş olsa da tanımı hakkında pek çok yanlış bilgi bulunuyor. Özellikle bunların başında metaverse’ün tanımının da doğru anlaşılmaması geliyor. Basit tanımı ile günümüz gerçekliğinin sanal evrene taşınması olan metaverse geleceğin teknolojisi olarak öne çıkıyor. Ama hakkında sık bilinen yanlışları da düzeltmek gerekiyor.
Metaverse Video Oyunu Değildir
Evet çoğunluk ne yazık ki metaverse’ü video oyunu sanıyor. Metaverse video oyunu ile benzerliği sadece sanal olmasıdır. Video oyunları belirli bir kısıtlama çerçevesinde verilen görevleri yapmaktan ibarettir. Ancak metaverse oyun değil, tamamen kullanıcının kendisine bırakılmış bir sanal gerçekliktir. Bu sanal gerçeklikte ister arkadaşlarınız ile sohbet edebilir, ister alışveriş yapabilir isterseniz iş amaçlı kullanım sağlayabilirsiniz.
Metaverse’ün Yeni Ortaya Çıktığını Düşünmek
Metaverse çıkış tarihi sanıldığı gibi yakın zamanlı değildir. Günümüz anlamında geçtiğimiz birkaç yıl içinde anlam kazanmış olsa da ifadeye 1984 yılında yayımlanan William Gibson’ın yazdığı Neuromancer isimli romanda rastlamak mümkündür. Son dönemlerde popüler hale gelmesinde ise ana etmen büyük şirketlerin bu alana yönelik önemli yatırımlar geliştirmeleridir.
Metaverse Facebook ile İlgili Değil
Metaverse Facebook ile ilgili bir gelişim değildir. Facebook, geçen yıla kadar şirket ismini Facebook olarak kullanıyordu. Instagram ve Whatsapp gibi uygulamalarda da Facebook ifadesi görülüyordu. Ancak geçen yıl alınan karar ile şirket adını Meta olarak değiştirdi. Üstelik metaverse projeleri için de milyarlarca dolar değerinde yatırım da yaptığını açıkladı. Bu yüzden de metaverse kavramının Facebook ile ilgili olduğu düşünülüyor. Belirtmek gerekir ki Facebook bu alandan çekilmiş olsa bile metaverse herhangi bir değer kaybı yaşamaz çünkü metaverse’ün işleyişi Facebook’tan bağımsızdır. Ayrıca sadece Facebook değil pek çok ünlü marka metaverse için yatırım yapmakta ve gelişimine katkı sağlamaya çalışmaktadır.
- Advertisement -
Metaverse İçin VR Cihazların Zorunluluğu
Metaverse sanal gerçeklik olduğu için çoğu kişi VR cihazlar ile bu dünyanın algılanabileceğini sanıyor. Ama esasında metaverse VR cihazlarına bağımlı değildir. Konsept açısından cep telefonu ya da bilgisayar ekranından da bu evrene ulaşmak mümkün. Aynı zamanda VR cihazları günümüzde pahalı cihazlar olsalar da ilerleyen süreçte çok daha ekonomik fiyatlar ile alınabilecektir.
Metaverse’ü Korkunç Bir Yer Olarak Düşünmek
Metaverse gerçek dünyanın yerini alabilir mi sorusuna kısaca hayır yanıtı verilebilir. Özellikle komplo teorileri severler metaverse evrenin gerçek dünyanın yerine geçerek korkunç sonuçlar yaratabileceğini iddia ediyor. Ancak durum bu şekilde gerçekleşmeyecek. Çünkü metaverse gerçek dünyanın yerini almak yerine gerçek dünyayı daha kolay hale getirmeyi hedefliyor. Nasıl ki sosyal medya uygulamaları gerçek ilişkilerin yerini alamıyorsa metaverse de kısıtlılık açısından gerçek dünyanın yerine tam olarak geçebilecek özellikler içermiyor. Aksi halde gerçek dünyanın yerini almış olsa bile metaverse bu sefer alternatif olmaktan çıkar ve bizzat gerçek dünya olarak anılmaya başlar. Dolayısıyla yine bir yerine geçiş söz konusu olmaz.