Metaverse arazileri kullanıcıların dijital ortamda satın alabildikleri sanal arazileri ifade etmektedir. Bu araziler alıcılarına tam mülkiyet hakkı ile satılmaktadır. Sanal araziler satın alınabileceği gibi kiralanabilme olanığı da kullanıcılarına sunuyor. Metaverse araziler değer kazanıp değer kaybedebilen sanal araziler olarak karşımıza çıkıyor..
Metaverse Araziler İlk Yıllarında Zirveyi Gördü
Metaverse kavramı ilk olarak 1992 yılında bir roman ile ortaya çıkan bir kavram olmuştur. 2021 yılına gelindiğinde ise Facebook şirketinin başlattığı sanal arazi satma girişimi ile yeni bir endüstri doğdu. Blockhain tabanlı bu sanal araziler milyonlarca dolara alıcı bulmaya başladılar.
Son yılların teknolojisi ile birleşen bu kavram sanal arazilerin alım satım çılgınlığı olarak başlamıştır. Ortaya çıktığı dönemde milyonlarca dolara satılan bu sanal araziler günümüzde satım ve alımdaki eski hızını ve gücünü kaybetmiştir.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg Meta isimli şirketiyle sanal arazi satışını tetikleyen kişi olmuştur. Bir anda milyonlarca insan sanal araziler alıp satabilmek için adeta bir yarış haline girmiştir. Bu yarış hali ile dünyanın her yerindeki katılımcılar dijital dünyada bir arazileri bulunsun diye milyonlarca dolarlık harcamalar yapmaya başlamıştır. Artan popülaritesi ile sanal araziler, büyük şirketlerin de ilgisini çekmiştir.
- Advertisement -
Büyük Şirketler Akıma Kapıldı
Metaverse arazilerinin değeri kripto paraların kullanımının artması ile ilk yıllarında milyonlarca doları gördü. Uluslararası alanda varlığını kanıtlamış olan şirketlerin de sanal araziler almaya başlaması ile sanal arazilerin satışında bir çılgınlık furyası yaşanmıştı.
Sanal arazilerin patlama noktalarından ilki Adidas şirketinin olaya dahil olmasıyla yaşandı. Küresel bir şirket olan Adidas sanal arsalar almaya başladı. Adidas’ın bu hamlesi Metaverse dünyasını iyice kızıştırdı. Adidas’ın ardından Nike şirketi de sanal dünyadaki yerini aldı ve milyonlarca dolara sanal arsalar aldı.
Son Yıllarda Metaverse Sessizliğe Büründü
Metaverse arazileri değer kaybetmeye 2022 yılı ile başladı. 2021 yılında altın çağını yaşayan Metaverse araziler sonrasında istediği ivmeyi bir türlü yakalayamadı. 2021 yılında milyonlarca dolar hacme sahip sanal araziler günden güne değer kaybetmeye başladı. Özellikle 2022 yılına gelindiğinde sanal dünyadaki arazi çılgınlığı popülerliğini iyice yitirdi.
2021 yılında sanal dünyadan araziler alan büyük şirketler, bu alana yönelik stratejilerini değiştirerek, strateji yönetecek olan birimlerini kapatmaya başladılar. Sanal arazilerin satışı 2021 yılında milyar dolarlar ile ifade edilirken günümüzde yüz bin doları bile görememektedir.
Kullanıcıların terk etmeye başladı Metaverse, yeni kullanıcılar çekebilmek için çeşitli etkinlikler düzenlemeye başladı. Ünlü markaların yer aldığı moda haftaları ile ilgi Sanal dünyaya çekilmek istendi. Sanal ortamda defile yapan Adidas gibi prestijli markalar kullanıcıları çekmek için çabalamaya başladı.
2022 yılında düzenlenen sanal moda haftasına yaklaşık 110.000 kişi katılım göstermişti. Aynı moda haftası 2023 yılında sadece 26.000 kişiye ev sahipliği yaptı. Bu da sanal arazilerin ilk yıllarındaki gibi çekici olmadığını en büyük kanıtlarından biri oldu.
Metaverse araziler alan büyük şirketler bunun büyük bir hata olduğunu ifade etmeye başladılar. Bazı kullanıcılar sanal arazilere yönelik ilgilerinin azalmasının nedeni olarak donanımların çok pahalı olmasını göstermişti. Sanal dünyadan arazi almak herkesin kolayca kabul edeceği bir durum olmadığı için de sanal araziler giderek değer kaybetmeye ve satış gücünü kaybetmeye başladı.
Metaverse çılgınlığını başlatan Mark Zuckerberg ve şirketi Meta’nın nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya başlamıştır.