Yeni nesil öğrenme araçları eğitim sektörünün gelişimini takip edebilmek için araştırılan konulardır. Gelecekte eğitim nasıl verilecek veya sınıflar nasıl olacak gibi sorular eğitim sektöründe yer alan kişilerin merak ettiği konulardır. Çocukları okula giden veya gidecek olan ebeveynler de çocuklarının geleceğini şekillendirecek öğrenme araçlarını araştırıyorlar. Özellikle pandemide eğitimin sanal ortama geçmesi ile eğitim alanında teknolojinin etkisi daha net görülmüştür.
Teknolojik Sınıfların Eğitim Sistemindeki Yeri
Yeni nesil öğrenme araçları teknolojinin gelişmesi ile hayatımızda yer almaya başlamıştır. Pandemi nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler sanal sınıflarda bir araya gelmeye başladılar. Teams, Google Classroom ve Zoom uygulamaları öğrencilerin ve öğretmenlerin sanal ortamda sınıf hissi yaşamasını sağladılar. Sanal sınıflarda bir araya gelen öğrenciler ve öğretmenleri sınıfta ders işliyormuş gibi ders işlemeye devam ettiler. Gelişen teknoloji ile üretilen bu yazılımlar öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmalarını engelledi. Pandeminin bitmesi ile sınıflarını dönen öğrenciler sanal sınıfları ve eğitim uygulamalarını kullanmaya devam ettiler. Bazı üniversitelerde hem online hem de yüz yüze eğitim yapılması kararı ile sanal sınıflar eğitim sisteminde yer almaya devam etti. Sanal sınıfların ve öğrencilerin bir araya gelmesini sağlayan yazılımların gelecekte de kullanılacağına kesin gözüyle bakılmaya başlandı.
Hareketli Görsellerin Kullanımı
Yeni nesil öğrenme araçları arasında ilk sırayı sanal ders işlemeyi sağlayan uygulamalar almıştır. Bu uygulamalara ek olarak öğrencilerin daha eğlenceli bir şekilde eğitim almalarının sağlanması amacıyla çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Özellikle görsel hafızası daha iyi olan öğrencilerin favorisi olacak hareketli görseller ve hareketli grafikler okullarda kullanılmaya başlanmıştır. Derste işlenen grafiklerin ve kullanılan görsellerin animasyon haline getirilmesi ile öğrencilerin konuları daha hızlı kavramaları amaçlanır. Derste anlatılmak isteyen konuların hareketli hale getirilmesi öğrencilerin dikkatini çeker. Dikkatini derse ve grafiklere veren öğrenciler konuyu unutmamak üzere akıllarına kazır. Hareketli grafiklere son zamanlarda animasyonlar da eklenmiştir. Derslerin akılda kalıcı olması için birkaç dakikalık animasyonlar tasarlanmaktadır. Öğrenciler animasyonları izlerken animasyonda verilen bilgileri akıllarına kazırlar. Ayrıca öğrenciler animasyonunu gördükleri bilgileri daha geç unuturlar.
Yapay Zekanın Kullanılması
Yeni nesil öğrenme araçları öğrencilerin daha kısa sürede bilgilere erişmesini sağlamaktadır. Üretilen tüm uygulamalar ve yazılımlar öğrencilerin bilgi düzeylerini arttırmayı amaçlar. Öğrencilerin dersleri daha kısa sürede öğrenmesini sağlayan bu araçlar öğrencilerin gelişiminin takibinde de kullanılıyor. Son dönemde büyük bir gelişme gösteren yapay zekâ öğrencilerin gelişimini takip etmenin en pratik yoludur. Üretilen yapay zekâ temelli yazılımlar öğrencilerin eksiklerini kısa sürede tespit ediyor. Öğretmenler tarafından eksik kaldığı yerler belirlenen öğrencilerin bu alanlarda kendilerini geliştirmeleri için gerekli tedbirler kısa sürede alınıyor. Öğrencilerin yanlışlarını tespit eden yapay zeka uygulamaları her öğrenci hakkında detaylı bilgi veriyor. Öğrenciler hakkında elde edilen bu bilgiler depolanabiliyor. Depolanan bu bilgiler öğrencilerin gelişiminin takibini de sağlıyor. Öğrencilerin derslerini daha hızlı ve kalıcı öğrenmesi için geliştirilen yapay zeka yazılımları da eğitim sisteminde yerini alıyor.