Facebook’un Meta olarak yeniden markalaşmasının ardından, teknoloji devi ile moda evi arasında bir Twitter etkileşimi ortaya çıktı ve hayranların işlerde bir şeylerin olabileceğine dair spekülasyonlara yol açtı. Business of Fashion’ın yıllık Voices konferansında Balenciaga CEO’su Cédric Charbit, markanın büyük planları olduğunu doğruladı. CEO Cédric Charbit, metaverse’nin müşterilerin alışveriş yapma şeklini “dönüştürebileceğini” söyledi.
Balenciaga metaverse’de pazarlama ve ticaret fırsatlarını keşfetmeye adanmış bir ekip oluşturma planlarını duyurdu. Moda endüstrisinden önemli isimleri bir araya getiren yıllık bir konferans olan Business of Fashion’s Voices’ta konuşan Balenciaga CEO’su Cédric Charbit, birimin sanal gerçeklik aracılığıyla müşterilerin ilgisini çekmek ve alışveriş yapma biçimlerini dönüştürmek için çalışacağını söyledi.
Charbit, Balenciaga’nın Metaverse’de pazarlama ve ticareti keşfetmek için özel bir iş kurduğunu ve sanal dünyadaki yenilikçiliğini ve varlığını sürdürdüğünü duyurdu. Temel olarak, dijital randevularımızda hepimiz Balenciaga’nın kişiye özel tasarımlarını giyebileceğiz. Ayrıca bir noktada yeni girişim üzerinde çalışan 100’den fazla geliştirici olduğunu da ekledi.
Metaverse, insanların oyun oynayabileceği, çalışabileceği, alışveriş yapabileceği ve iletişim kurabileceği sanal bir dünyadır. Metaverse, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisini birleştirir. Balenciaga CEO’su Charbit; “modanın dijitalize edilmesinin ve dijital kullanımın eksik olan nokta olduğunu belirtti” ardından sözlerine bunun her gün devasa adımlar ile geliştiğini belirterek devam etti. Ayrıca Cédric Charbit konuşmasını “Şu anda lüks bir markayla etkileşimin doruk noktası, beğene tıklamanız, yorum yapmanız veya bir şey satın almanızdır. Bir sonraki seviyeye geçebileceğimizi düşünüyorum” diyerek devam ettirdi.
- Advertisement -
Aslında Balenciaga, sanal bir moda manzarasına doğru ilk kez adım atmıyor. Aralık 2020’de moda evi, Sonbahar 2021 koleksiyonunu içeren bir video oyunu olan Afterworld: The Age of Tomorrow’u piyasaya sürdü. Balenciaga, video oyunlarından ilham alan görünüm kitabından Fortnite ile işbirliğine kadar bir süredir moda ve dijital dünya arasındaki boşluğu dolduruyor.
Ayrıca, bu yıl Balenciaga, Fortnite oyuncularının avatarları için satın alabilecekleri dört yüksek moda görünüm oluşturmak için Epic Games ile işbirliği yaptı. Çevrimiçi oyun Fortnite ile ortak olan ilk moda markası Balenciaga, oyundaki avatarlar için cilt ve aksesuar olarak kullanılmak üzere koleksiyonundan dört imza ürünü satmayı teklif etti.
Lüks moda markasının kreatif direktörü, Demna Gvasalia, her zaman sunacak yeni bir şeye sahiptir ve bu sefer, fiziksel ve dijital arasındaki çizgileri bulanıklaştırarak, Balenciaga’nın modeli, Fortnite arenasında Balenciaga kıyafetleri giyen ‘Doggo’ adlı dijital bir avatar olarak seçilmişti.
Ek olarak, diğer üç Fortnite avatarı bir Balenciaga makyajı alıyor. Banshee, kaplan çizgili bir elbise içinde görülüyorken; Ramirez, püsküllü bir kot pantolonla eşleştirilmiş pullu bir üst giyiyor; Knight ise kapüşonlu ve şortlu Balenciaga zırh botları giyiyor. Fortnite’ta bu abartılı Balenciaga satın alımlarını yapan kullanıcılar, oyunun şehir meydanındaki reklam panolarında yer almak üzere avatarlarının fotoğraflarını gönderebilir ve özel bir dans gerçekleştirmek için bir Balenciaga mağazasına girebilirler. Gerçek hayatta ise insanlar Madison Square Balenciaga mağazasına kadar yürüyebilir ve Fortnite x Balenciaga koleksiyonunu satın alabiliyordu.
Son zamanlarda Balenciaga, Haute Couture koleksiyonunu Çin anakarasına taşıdı ve müşteriler COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle gösteri için Paris’e seyahat edemediğinden, ürün yelpazesini Şanghay’da sergiledi. Balenciaga’nın bu planı açısından piramidin tepesinde yer alan bu pazarda yer almak bizim için çok önemliydi” dedi.
Balenciaga tabii ki doğru olanı yapıyor. Lüks moda markası değişim dalgası ile uyumlu hareket ediyor ve markayı büyütmek için yeni teknikler ve yöntemler geliştirmekten ve uyarlamaktan çekinmiyor. Değişime ve gelişime uyum sağlamayı planlıyor ve bu gelecekte varlığını sürdürebilmek için yapılabilecek en doğru şey.
Pek çok moda evi, NFT’ler ve kripto dünyasına parmaklarını sokmaya başlıyor, ancak hiç kimse bunu Balenciaga gibi yapmıyor. Markalar başarılı olmak istiyorsa, geçmişe bağlı kalmamalı, uyum sağlamalı ve ilerlemeye devam etmelidir. Fiziksel yayıncılık ve perakendenin çevrimiçi taşınmasına benzere bir süreç olan, Metaverse’e geçiş hakkında söylenecek çok şey var. Çevrimiçi satışa taşınma sürecinde de, süreci erken benimseyenler başarılı oldu ve çok tereddütlü olanlar hızla piyasadan yok oldular. Balenciaga’nın dijital varlığının nasıl büyüyeceğini görmek geriye kalan tek şey oluyor ve yolculuğu takip etmekten heyecan duyuyoruz.